DrLaser’s Cinematic Ramblings

2009/02/03

Citizen Kane (Orson Welles, 1941)

citizenkane1Citizen Kane är rankad som en av världens bästa filmer av kritiker, filmtidskrifter och filmnördar världen över. Det är inget sammanträffande. Citizen Kane är en mycket bra film, både välberättad och med en tekniskt kunnande som bländar åskådaren. Filmen blev utbuad på Oscars-galan och William Randolph Hearst, som Charles Foster Kane bygger på blev topp tunnor rasande. Citizen Kane har dock fått upprättelse med åren som en av filmhistoriens viktigaste filmer. Det är knappast troligt att det finns en regissör i världen som inte har sett Citizen Kane.

Filmen handlar om Charles Foster Kane, en ung egensinnig man med goda förutsättningar att bli något stort. Kane väljer att ge sig in i tidningsbranschen och gör New York Inquirer till en storsäljare. Storyn behandlar Kanes liv som tidningsmagnat, äkta make, älskare och vän i långsamt men konsekvent tempo. Welles spelar själv Kane och många skådespelare gjorde sin debut i Citizen Kane.

Tyvärr så spenderade jag halva filmen med att försöka hålla mig vaken så blir nog tvungen att se om den och skriva en ny recension senare. Väldigt sevärd film hur som helst. Se den.

Betyg: 4/5

Annonser

1 kommentar »

  1. Åh rosebud!

    Kommentar av Cecilia — 2009/02/04 @ 15:08 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: