DrLaser’s Cinematic Ramblings

2009/01/08

The Warriors (Walter Hill, 1979)

Filed under: kultklassiker — drlaser @ 23:56
Tags: , ,

thewarriorsAv dom filmerna jag såg förra året var The Warriors en av dom absolut bästa. Man kan ju undra varför det dröjde så jävla länge innan jag såg den med tanke på kultstatusen och grabbigheten som följer med en film som The Warriors. Jag har ingen aning, det får vi aldrig reda på. Hur som helst så såg jag den tillsammans med en hängiven b-filmsförespråkare och en tvättäkta nörd. Perfekt sällskap att titta på den här typen av film. The Warriors är inget man sätter sig ner med flickvännen och tittar på (Harry Potter är ju inte med!). Sen hjälper det om man gillar b-filmer.

Storyn är väldigt enkel. Det hela börjar med att alla gäng i NY träffas för att höra vad Cyrus, the big cheese i gänget Gramercy Riffs (RIFFS!) har att komma med. Mötet slutar hastigt då nån skjuter Cyrus och totalt mayhem utbryter. På något vis blir gänget The Warriors beskyllda för dådet av en lömsk typ och de måste försöka ta sig hem till sin Coney Island turf vilket förstås blir svårt då alla New York’s gäng är vägen.

Filmen härifrån har likheter med tv-spel, då The Warriors hela tiden måste besegra nya fiender för att ta sig till sitt slutmål, och anime-serier som ibland är extremt linjära och hjälten måste besegra en ny bad guy i varje avsnitt (istället för att skurkarna gör gemensam sak och bara gör slut på the pesky hero). Så The Warriors krigar sig igenom New York och stöter på det ena gänget efter det andra. En ruskigt cool detalj är att varje gäng har ett specifikt tema, t ex the Orphans som har köpt sina t-shirtar på samma ställe och Baseball Furies, mina absoluta favoriter, som har NY Yankees uniformer och baseballträn och vevar med.

The Warriors är en kultklassiker utan tvekan och jag rekommenderar den varmt till alla som gillar baseballträn, mustigt 80-tals soundtrack och gäng med fräna outfits. Se den nu.

Betyg: 4/5

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: